Kabinet schrapt coronatoegangsbewijs voor zeemanshuizen: ‘Geweldig nieuws’

VLISSINGEN – Zeevarenden hebben geen coronatoegangsbewijs meer nodig voor bezoek aan zeemanshuizen. Het kabinet draait de voorwaarde per 10 november terug. ,,Dat is geweldig nieuws”, zegt Henk Danielse van het zeemanshuis in Vlissingen.

Frank Balkenende PZC 04-11-21, 16:28 Laatste update: 17:51

Het zeemanshuis sloeg in oktober alarm. Na de afschaffing van de 1,5 meter-maatregel moesten bezoekers een coronavaccinatiebewijs – een QR-code of het gele boekje – of een recente negatieve test overleggen. De helft kon dat niet, waardoor ze letterlijk in de kou bleven staan. Ze mochten alleen de winkel binnen, maar niet doorlopen naar de barruimte, noch naar het toilet.

De beperking voor zeevarenden verdwijnt volgende week, schrijft minister Hugo de Jonge van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Gezien het belang van de zeemanshuizen voor het welzijn van zeevarenden door onder meer het aanbieden van een plek voor ontspanning aan wal, de mogelijkheid om basisartikelen aan te schaffen en in contact te komen met andere zeevarenden en familie, wordt er een uitzondering voor zeemanshuizen geïntroduceerd.”

Dit besluit is mede tot stand gekomen door bemiddeling van Nautilus International die het voorstel heeft bepleit bij het ministerie op verzoek van de Nederlandse Zeevarenden Centrale.