Zeemanshuis Eemshaven uitgebreid

Op 26 november heeft oud Kamerlid Wytske Postma in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse Zeevarenden Centrale en de gemeente Het Hogeland het hart van een sculptuur voor het Zeemanshuis onthuld. Daarmee is het Zeemanshuis Eemshaven, nu met een forse uitbreiding, heropend. De sculptuur “We love Eemshaven” staat voor de warme ontvangst die het Zeemanshuis zeevarenden biedt. Veel vrijwilligers en oud vrijwilligers waren getuige van dit heugelijk gebeuren.

De (her)opening.

Na een welkomstwoord van de voorzitter van het Zeemanshuis, de heer Bert Hoekstra zijn er toespraken van mevrouw Wytske Postma, mevrouw Marianne Kloosterboer van de Nederlandse Zeevarenden Centrale en wethouder Theo de Vries van de gemeente Het Hogeland. Daarna volgt de openingshandeling onder echte “Eemshaven’’omstandigheden: harde wind, maar wel droog. Hierbij onthult mevrouw Postma het hart aan de sculptuur, een schip met daarop een hart en een ingesneden tekst “We love Eemshaven”. Pastor Sven Standardt van het Zeemanshuis sluit het officiële gedeelte af met een dankgebed. Vervolgens worden er beelden getoond van de bouwwerkzaamheden en is er een presentatie van het nieuwe meubilair.

Het nieuwe Zeemanshuis Eemshaven.

De groei van de Eemshaven heeft voor een forse toename van het aantal bezoekers in het Zeemanshuis gezorgd. Dit maakt het noodzakelijk de ontvangstruimte van het Zeemanshuis te vergroten. Hoewel op dit moment de beperkingen vanwege corona ook voor het Zeemanshuis voelbaar zijn, mag gerekend worden op betere tijden.

Aan de zuidzijde van het gebouw is over de volle breedte 6 m toegevoegd. Hiermede is de ontvangstruimte vergroot van ruim 100 m2 tot ca 150 m2. Tevens ontstaat er meer opslagruimte voor voorraden en tijdelijke opslag voor meubilair. Met de bouw is in mei 2021 begonnen.  Recent is het geheel opgeleverd. De uitbreiding is mogelijk geweest dank zij een substantiële donatie van de ITF, de International Transport Workers’ Federation, de belangenvertegenwoordiger van zeevarenden.

Voorts wordt het zeemanshuis ingericht met nieuw meubilair. Beoogd is een sfeer met een huiselijke uitstraling.

Naast de gebruikelijke gastvrijheid in het gebouw wordt nu ook de mogelijkheid tot beweging geboden. Een  omheind terrein is voorzien van een egale grasmat en ingericht als bewegingstuin voor zeelieden en truckers met daarop een voetbaldoel, een basketbalkorf en een aantal fitnesstoestellen. De bewegingstuin is 24/7 vrij toegankelijk, ook voor toevallige passanten.

Sponsoren

Het sculptuur en de bewegingstuin zijn gerealiseerd door bijdragen van een groot aantal bedrijven uit Delfzijl en de Eemshaven. Veel bedrijven uit beide havens dragen het Zeemanshuis en haar activiteiten een warm hart toe en steunen het door middel van sponsoring.

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers en is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 45 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder andere TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Met kerst wordt eveneens aan alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg.