International Seafarers’ Centre The Bridge geopend

Op vrijdag 7 oktober werd het International Seafarers’ Centre, location Oostvoorne ( ISC-LCO) onder grote belangstelling geopend. Tal van genodigden kwam aan het eind van de middag bijeen in het Cultureel Centrum De Man, om de opening van dit splinternieuwe zeemanscentrum bij te wonen.

de ontvangst van alle genodigden

de ontvangst van alle genodigden

In dit dorpshuis heeft de stichting de beschikking over een foyer met eigen ruimte en ingang voor ontvangsten in andere te huren ruimtes. Verder kan men gebruik maken van de aanwezige niet commerciële bar, de kitchenette, Wi-Fi en parkeergelegenheid. De afgelopen weken is er hard gewerkt in het souterrain van het gebouw om daar de ruimte in te richten. Met o.a medewerking van de Gemeente Westvoorne, de aannemer, onderaannemers en leveranciers is het gelukt om het centrum op tijd voor de officiële opening gereed te krijgen.

chauffeur Toon van Hemen en de bus

chauffeur Toon van Hemen en de bus

Het zeemanshuis heeft een eigen busje – een donatie van de Stichting Welzijn Zeevarenden Rotterdam – om de zeevarenden van en naar de haven te brengen. De oprichting van The Bridge is mogelijk gemaakt door initiatiefnemer Bernt de Koning, die als voorzitter van de stichting International Seafarers´Centre LCO vier jaar bezig is geweest om dit zeemanshuis te kunnen realiseren. Dank zij de opstartondersteuning van het Rotterdam Port Welfare Committee, Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Westvoorne, en een groep uiteenlopende financiers is dit uiteindelijk gelukt. Samen met het vorig jaar geopende zeemanshuis in Brielle voor zeevarenden onder de Deense vlag en de Flying Angels Club in Schiedam heeft de haven van Rotterdam straks drie zeemanshuizen.

v.l.n.r. Mevr. Gruisen, René de Vries, Bernt de Koning en Paméla Blok–van Werkhoven

v.l.n.r. Mevr. Gruisen, René de Vries, Bernt de Koning en Paméla Blok–van Werkhoven

De openingsceremonie vond plaats in de zaal het Cultureel Centrum De Man, waar mevrouw Annie Gruisen als secretaris van ISC-LCO diverse sprekers uitnodigde, waaronder initiatiefnemer Bernt Koning die in het kort de geschiedenis van de oprichting van ISC-LCO vertelde. Vervolgens spraken wethouder mevr. Paméla Blok – van Werkhoven, de havenmeester van Rotterdam René de Vries en voorzitter van het NZC de heer Hans Kapteijn ter ere van de opening. Met de overhandiging van diverse cadeaus en het leggen van een knoop in een ouderwets geslagen henneptouw, werd de opening van de ISC-LCO formeel verricht.

een indruk van de inrichting

een indruk van de inrichting

Sinds drie weken runnen beheerder Edwin van Os, samen met de nu ongeveer 22 aanwezige vrijwilligers en (sters) het nieuwe Seamens’ Center The Bridge en wel gedurende drie dagen per week. In die drie weken heeft men al ruim 170 bezoekers kunnen verwelkomen. Doelgroep zijn de zeelieden van die schepen die gemiddeld 55 uur binnen liggen, Dit zijn voornamelijk de bulkcarriers en de tankschepen. Verschillende nationaliteiten kregen we de afgelopen dagen al op bezoek zoals Chinezen, Filippijnen, Indiërs, Georgiërs, Russen, Duitsers en Polen. En allemaal kijken ze hun ogen uit als ze op ons mooie dorp Oostvoorne arriveren  Zo mooi en zo rustig en wat een aardige mensen en wat een mooie huizen! Waar is de supermarkt en toe hoe laat is die open? Dat zijn de eerste opmerkingen en vragen van opvarenden die soms weken lang niets anders hebben gezien dan de horizon, de golven of een afgelegen laadplaats in Brazilië.

Om het zeemanscentrum 7 dagen per week open te kunnen stellen heeft men ca 40 vrijwilligers nodig die elk eenmaal per week dienst willen doen van 16:00 uur tot 22:00 uur. Vrijwilligers die willen helpen bij de begeleiding van de zeelieden kunnen zich aanmelden bij de Stichting LCO, tel. 06-53239530.

Wout Krispijn