Internet is eerste behoefte

Communicatie met familie en vrienden is van oudsher eerste prioriteit voor zeevarenden als het schip in een haven is afgemeerd. Ging het vroeger en in het recente verleden om brieven, telefoongesprekken en tekstberichten (SMS), tegenwoordig gaat vrijwel alle communicatie via internet programma’s.

Simkaarten

Hoewel steeds meer rederijen betaald en onbetaald internet aanbieden via een satelliet, heeft internet aan de wal, mobiel of wifi, bij de meeste zeevarenden toch de voorkeur. Aan de wal is het internetgebruik namelijk goedkoper en sneller. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iedere bezoeker van een schip als eerste een vraag krijgt over mobiel en wifi internet. Handelaren springen hier gretig op in met de verkoop van de benodigde sim- en opwaardeerkaarten.

Tijdens scheepsbezoek krijgt de diaconaal werker hier ook  mee te maken. Hij helpt dan onder andere mensen die problemen ondervinden met het gebruik van simkaarten en voorziet die opvarenden van een simkaart die voor handelaren niet interessant zijn: kleine schepen in afgelegen havens. De simkaart biedt ook een opening tot gesprek en bemoediging van hen die zorgen willen delen.

Dit en nog meer is te lezen in het nieuwste Bulletin van het Diaconaal Havenproject Rotterdam.