Mens achter een deur

“Iedereen duikt na de wacht maar in z’n hutje,” is een veelgehoorde verzuchting aan boord. Het sociale leven op een schip is niet meer wat het vroeger was. Dat kan te maken hebben met het steeds verder oprukkend verbod op een biertje. Maar ook zijn de bemanningen kleiner geworden. En welke rol spelen de sociale media en computerspelletjes bij de invulling van de vrije tijd aan boord?


Op de themadag van de Stichting Pastoraat Werkers Overzee zal worden nagedacht over deze ontwikkeling. Eén van de sprekers zal Jan Broer zijn. Hij is als geestelijk verzorger werkzaam in het gevangeniswezen. Natuurlijk is een gevangenis heel wat anders dan een schip, maar in beide werelden hebben we te maken met (samen)leven op een kleine oppervlakte. Niet voor niets wil Jan Broer de vraag aan de orde stellen: “Wat gebeurt er met een mens, als die achter een deur verdwijnt?”


Een andere invalshoek zal worden geboden vanuit de vrijetijdskunde – ja, dat vak bestaat echt! Er bestaat inmiddels veel kennis over de invulling van vrije tijd en we willen ons graag laten voorlichten over tips en trends.

De themadag “Vrij en Verbonden” zal worden gehouden op vrijdag 12 januari, 10.00-14.00 uur (lunch inbegrepen) in de Waalhaven (gebouw van Boskalis Smit). Alle lezers van Diepgang zijn welkom. Aanmelding vóór 8 januari is noodzakelijk i.v.m. de toegang tot het terrein. Dat kan bij Paulienke van Wijngaarden, paulienke.vanwijngaarden@vanoord.com.