Nieuwe zeemansclub in Rotterdamse haven

Jaren van lobbyen, hier duwen, daar trekken en fondsen werven hebben uiteindelijk resultaat gehad: er komt een nieuw zeemanscentrum in de haven van Rotterdam!
Binnen enkele maanden opent International Seafarers Centre ‘The Bridge’ de deuren. Het centrum is bestemd voor zeevarenden van alle nationaliteiten en ´vlaggen´. De locatie is in cultureel centrum ´De Man´ in het midden van het dorp Oostvoorne, vlak tegen de Europoort en de A15 aan.

Bernt Koning en Edwin van Os

Bernt Koning en Edwin van Os

Het aanbod is dat van de kleinere zeemansclub. Zeevarenden wordt gratis internet geboden, er is een bar en een kleine bibliotheek. Ook gezellige (karaoke)avondjes staan op het programma en de mogelijkheid wordt geboden om evenementen in het dorp – zoals de Wielerronde van Oostvoorne, de Burchtfeesten en de Lampionoptocht – mee te maken.  Verder kan men op verzoek pastorale zorg en spirituele ondersteuning ontvangen en zijn er kerkdiensten. Diverse zeemansmissies, zoals het Protestants Koopvaardijwerk Rijnmond en het Diaconaal Havenproject, de Duitse Zeemansmissie en de Seamen´s Christian Friend Society zijn betrokken bij The Bridge. Een enorm voordeel voor de zeevarenden is dat de club op loopafstand ligt van een aantal supermarkten, een drogist, een kapper etc. Ook is er openbaar vervoer.

thebridge

ISC ‘The Bridge’ wordt mogelijk gemaakt door een aantal instanties: o.a. het Port Welfare Committee, de Stichting Welzijn Zeevarenden Rotterdam (voormalig SZR) en verschillende andere geldgevers, waaronder een aantal kerken van Voorne-Putten.

Het Havenbedrijf Rotterdam is hierbij in het bijzonder betrokken, doordat het een eigen werknemer detacheert bij de club: Edwin van Os. Hij is sinds 20 jaar werkzaam bij het Havenbedrijf, heeft daarvoor zelf gevaren en is sinds 1 april manager van The Bridge. Samen met het bestuur van de club is hij druk bezig met de inrichting en met het werven en toerusten van vrijwilligers. Hij vertelt dat hij het nu al ontzettend naar zijn zin heeft en er naar uitkijkt zeevarenden te kunnen verwelkomen.

Sinds het sluiten van ISC ´De Beer´ vijf jaar geleden betekent dit eindelijk weer eens goed nieuws voor de zeevarenden in het westelijk havengebied van Rotterdam!

Helene Perfors