Ondina

Op de welkomstpagina en hierboven is de Nederlandse tanker Ondina afgebeeld. Dit schip werd gebruikt om olie te transporteren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de Indische oceaan werd het aangevallen door twee schepen van de Japanse marine. Met bescheiden militaire middelen wist men één van de vijandelijke schepen tot zinken te brengen. De Ondina zelf was onbestuurbaar geworden. Toen de bemanning in de reddingsboten was gestapt, boden de Japanners geen hulp terwijl dit volgens het oorlogsrecht wel moet. Men werd zelfs onder vuur genomen. Toen de Japanners waren verdwenen, bleken er 5 mensen te zijn omgekomen. De overlevenden wisten het schip weer aan de praat te krijgen. Uiteindelijk kwamen ze in het Australische Fremantle aan. De Ondina heeft nog tot 1960 dienst gedaan.

De Ondina is het enige Nederlandse schip dat een zeeslag won in de Tweede Wereldoorlog. Het speelde daardoor een grote rol bij de propaganda van de geallieerden.
Bij de zeeslag kwam kapitein Horsman om het leven. Ter nagedachtenis is een flatgebouw in Zwijndrecht naar hem vernoemd.
Na de oorlog werd de Ondina het vlaggeschip van Shell.