Piraterij – Wet ter bescherming koopvaardij

In maart 2019 stemde de Eerste Kamer in met de wet ter bescherming van de koopvaardij. Binnen de politiek ging daar een jarenlange discussie aan vooraf. En is er meer dan tien jaar voor gelobbyd door de redersvereniging, vakbond, zeemansgezinnen en natuurlijk ook de Nederlandse Zeevarendencentrale.

De wet maakt het mogelijk dat onder Nederlandse vlag varende schepen kunnen worden beschermd door gewapende particuliere beveiligers. Dit in principe in het Somalische piratengebied, maar als er aanleiding is kunnen ook andere risicogebieden worden aangewezen.

Sinds maart vorig jaar is er echter sprake van een radiostilte. Naar verluidt is men hard aan het werk met de onderliggende regelgeving. Er moet namelijk eerst een ‘algemene maatregel van bestuur’ komen voordat de wet in werking kan treden. Het gaat hierbij om de haken en ogen, de mitsen en maren van de zaak. Zoals bijvoorbeeld de certificering van de beveiligers en het overheidstoezicht daarop. Je wil namelijk geen boevenbende op je schip. Een ander voorbeeld is de opslag van vuurwapens en munitie aan boord. Zou jij als gewone zeevarende een AK-47 in je hut willen tegenkomen? En een ander heet hangijzer is de vraag wie welke beslissing neemt. Is het de kapitein die bepaalt wanneer er gerichte geschoten wordt?

Dat men in andere landen hier al lang en breed uit is doet niet ter zake. De algemene maatregel van bestuur is nog altijd niet genomen. Dat betekent dat zeevarenden op een schip onder Nederlandse vlag nog steeds niet legaal door anderen dan door mariniers beschermd mogen worden. En mocht de wet in eindelijk in werking treden, dan geldt die voorlopig alleen in het Somalische gebied….

Helene Perfors