Schijtlijsters

Waar je ook vaart, als je oplet zie je tekenen van leven. Een vliegende vis of de spuiter van een walvis. Maar er zijn bovenal vogels. Vaak zweven de zeevogels op gracieuze wijze rakelings over de golftoppen en door de dalen. Slechts de ervaren observator neemt de minimale wiekslag waar. De dieren lijken oneindig te zweven over de schijnbaar verlaten oceanen.

Dichter bij de wal zien we ook de landvogels. Sommigen zijn verdwaald door een storm, anderen op hun vogeltrekroute. Ze gebruiken een schip als rustpunt. Even bijkomen van het oneindig geklapper van de vleugels. Het kan een dwaalgast zijn die zich schuilhoudt aan dek. Maar ook in groepsverband maken ze graag gebruik van de reling en verstaging.
Onlangs voeren we aan de westzijde van Midden-Amerika en de golf van Californië. Een gebied waar beduidend meer van het leven op en in zee waarneembaar is. Regelmatig zijn er spelende walvissen en tuimelende dolfijnen te zien. Maar dus ook veel zeevogels. Vraag me niet naar de soortnamen. Want de verschillen zitten in een geelgroen of groengeel veertje. Of een rode snavel dan wel een rode staart zoals bij de keerkringvogels. Vaak zijn de details niet waarneembaar voor de leek of als de vogel op de wieken is. Aan boord noemen we ze dus maar lijsters

Mijn laatste reis hadden we genoeg van die lijsters aan boord. Ze zaten vooral in de voormast en op de verschansing van de bak. Vanaf de brug die dienst doet als vogelkijkhut was goed te zien hoe de vogels manoeuvreerden op de wind, op zoek naar een geschikte landingsplek. Er bleek zelfs een soort hiërarchie te zijn want niet elke vogel werd geduld als wingman. Achter de verschansing heerst een soort van windstilte. Sommige vogels komen daarin terecht en verliezen up-lift en storten aan dek. Het bakdek blijkt een slechte startbaan want deze vogels kunnen er niet opstijgen.

Flats, flets! Met regelmaat getuigen de vogels ervan een goede spijsvertering te genieten. Langzaam verdwijnt de bak en het voorschip in een witachtige smurrie, verse guano. Het gezag en zijn secondant nemen na het middagmaal een kijkje bij dit vogelparadijs. Eenmaal op de bak aangekomen wordt hun aanwezigheid niet in dank afgenomen. Flets , flats, kledder! Ze worden bekogeld met verse guano vanaf de mast. Met gezwinde spoed wordt teruggetrokken na enkele schampschoten opgelopen te hebben. Schijtlijsters zijn het!

Voor aankomst krijgt de bootsman order om de bak te kuizen. Gewapend met lange dikke leren lashandschoenen, gezichtsbescherming en een helm wordt er aangetreden. Vlakbij zijn die snavels toch wel scherp stevig. De vogels zijn ook behoorlijk groter dan het lijkt vanaf de brug. Maar de gecrashte vogels worden gevangen en weer op de wieken geholpen. De dekwasslang verwijdert de laatste guano. Land in zicht , gereed om aan te lopen. Vanaf het voortoplicht stijgt de laatste vogel op…. schijtlijster.

Hans Luesink