Stad vs Dorp

Zeemansbestaan: Stad vs Dorp

Eindelijk zijn we dan verhuisd. Van een durp naar de stad. En dat is me een partij fijn! Sowieso voor de pubers, want die zijn binnen 10 minuten op de fiets op school. De kermis staat bijna in de achtertuin. Met een tussenuur eet je met vrienden de koelkast van je moeder leeg. Wil je de stad in met vriendinnen dan pleur je alle tassen gewoon bij je moeder in de gang. Heb je behoefte om geld uit te geven, binnen 5 minuten sta je lopend midden in de Hoofdstraat. Je hoeft maar 3 minuten te lopen naar je bijbaantje. Ze zijn nog geen 18 en komen nog geen kroeg in. Mocht het zo ver zijn en een keer een biertje te veel op hebben, ze kunnen kruipend naar huis*.

Voor Jan? Ach, ze verkopen hier ook shag, wit brood, grillworst en stroopwafels.
Technisch gezien kan hij met vertrek lopend naar het station. Met een baas die je ook een koffer meegeeft met onderdelen wordt dat in de praktijk toch lastig, maar vooruit.
En ik, ik geniet me suf! Ik kan hardlopen op zondag zonder dat ik er een dag  later over wordt aangesproken in de supermarkt. Het multiculturele. Weet je wel hoe lekker het hier in de buurt ruikt rond etenstijd!? Ik kan meerdere rondjes wandelen dan alleen door het park. Stadsmensen zijn helemaal niet stug maar juist spontaner dan in een dorp! Velen zeggen goedemorgen en gedag. Mensen die ik helemaal niet ken!
En weet je wat de grootste verademing is? Als ik vroeger vertelde wat Jan voor werk doet was het altijd: “Oh wat knap, ik zou het niet kunnen.” En hier…  Hier wordt gezegd: “Oh, leuk! “
En ineens weet ik het zelf ook weer … het zeemansbestaan is ook hartstikke leuk!

Joke van den Dool

* Bijzonder: er zijn – voor ouders – dus ook nadelen aan het wonen in de stad.