Voor de startende zeemansvrouw: Young VMG

Ooit een ansichtkaart gekregen met de tekst ‘Distance is just a test to see how far love can travel’? Of ‘I wish I was kissing you instead of missing you’? Grote kans dat uw partner lid is van de Vereniging Maritiem Gezinskontakt ((VMG)!

Onlangs kwam deze vereniging  met haar eigen variant op de bekende Boomerang-serie kaarten. Ze waren in eerste instantie bedoeld voor de startende zeemansvrouw. Maar niet alleen meiden wier lief nog op de zeevaartschool zit of net vaart spreken de teksten aan. Zonder uitzondering zijn alle leden bijzonder goed te spreken over de nieuwe groep erbij: Young VMG, voor zeemansvrouwen tot circa 30 jaar. Ook ik als vrouw van boven de 50 ben nieuwsgierig geworden en spreek af met de ervaren zeemansvrouw Bianca Gerssen én met Else Burger, die sinds een half jaar een relatie met een zeeman heeft.

Want hoe kan dat gaan? Stel, je ontmoet als jonge meid op een zeilkamp een leuke jongen: het klikt. Jullie worden een stel, en…. een tijdje later vertrekt hij: voor vier maanden aan boord! Eh, ho effe. Wat houdt dat in? Wat is dat eigenlijk, een zeeman? Hoe werkt dat in een relatie? Allemaal vragen waar een startende zeemansvrouw mee te maken krijgt. Het overkwam Else van de zomer.

Else en Bianca spreek ik tijdens een Friese kaasfondue in hun thuisprovincie. Bianca is al ruim 17 jaar zeemansvrouw en heeft haar eigen bedrijf Knipoog Fotografie. Ze is vanuit de VMG betrokken bij Young VMG en heeft de kaarten ontworpen.

De VMG noemt zichzelf ‘een baken aan de wal’. Het doel is om contacten tussen families van zeevarenden tot stand te brengen en te onderhouden. En om hun leden op de hoogte te houden van wat er speelt in de maritieme sector (denk bijvoorbeeld aan de kwestie rond beveiliging en piraterij). Samen met andere belangenverenigingen (Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders, de Nederlandse Zeemanscentrale, Nautilus etc.) maakt zij zich sterk bij de overheid.

Onder het motto: ‘De VMG is er voor jou!’ kun je binnen de club de gave momenten delen, bijvoorbeeld als je met je zeeman mee gaat varen. En mag je ook lekker zeuren over ‘kanaalkoorts’ en het onbegrip dat jij thuis iemand bent die misschien orders aanneemt maar ook zeker uitdeelt.

Want al is er veel veranderd, feit blijft dat jouw ‘Jan’ een tijdje thuis is en dan weer weggaat. Maandenlang. En nee, je bent als zeemansvrouw niet zielig, maar de omstandigheden zijn wel anders dan in een ‘gewone’ relatie. En dat wil je delen met iemand die je gelijk snapt.

Else zegt: “Soms vinden vriendinnen het wel raar dat ik verkering met een zeeman heb. Want je ziet elkaar niet ieder weekend. Je spreekt elkaar soms ook een tijdje niet. Ik ben blij dat ik nu andere zeemansvrouwen ken om mee te praten. Zij herkennen het gevoel van inslingeren en het missen van je vriendje.”

Juist voor die beginnende groep zeemansvrouwen is dus nu Young VMG opgericht. Bianca Gerssen: “De VMG heeft jongeren veel te bieden. We zijn laagdrempelig, het contact is makkelijk gemaakt. Er is een plek waar je je twijfels en vooral ook je blije gevoelens kunt uiten. De meiden vinden bij ons veel (h)erkenning. Soms missen ze dat in hun directe omgeving.” Veel van de info voor de starters wordt gedeeld op de eigen – besloten –  Facebookpagina.

Tips voor het meevaren bijvoorbeeld. Else heeft in de kerstvakantie voor het eerst met haar vriend meegevaren. Ze vond het super om mee te maken hoe het zeemansleven gaat. “Het is fijn om op de hoogte te zijn van elkaars leven, dat je rekening met elkaar kan houden. Zelf ervaren dat het leven aan boord toch een beetje ‘buiten de gewone wereld’ staat. Omdat ze gewoon 24/7 aan het werk zijn.”

Bellen met haar vriend doet ze eens om de zoveel weken. “Met elkaar appen is ook fijn; soms zit er veel tijdverschil tussen ons en dan is WhatsApp ideaal… En als er wat is, kun je altijd afspreken om te bellen. Je hebt toch zo ook best veel contact.”

Binnen Young VMG wordt ook gedeeld dat het beslist niet allemaal kommer en kwel is.
Zoals Else opmerkt: “Ja, je mist je vriend. Maar daar staan andere dingen tegenover, zoals dat het een feest is om elkaar weer te zien als zijn werk er op zit. En dat je je vrijheid hebt als hij aan het werk is. Zo heb je als zeemansvrouw veel tijd voor hobby’s, voor je vriendinnen en voor je opleiding.”

Om speciaal de meiden van Young VMG iets leuks te geven dat ze met elkaar en met hun lief kunnen delen, blijkt Bianca de kaarten te hebben ontworpen. Geadviseerd door haar 15-jarige dochter, want het moet natuurlijk hip zijn. En een beetje om bij te zwijmelen. ‘You be the anchor that keeps my feet on the ground, I’ll be the wings that keep your heart in the clouds’.

Wie zijn/haar partner ook van dergelijke kaarten wil sturen kan contact opnemen  met de redactie van Diepgang (Veembroederhof 164, 1019HC te Amsterdam) of  direct contact opnemen met de VMG via het internet op www.maritiemgezinskontakt.nl. Kijk voor Young VMG op: www.facebook.com/groups/YoungVMG.

Helene Perfors