Zo waarlijk helpe God uw partner – Bereid je nu voor op de verkiezingen van 2021!

Op 17 maart 2021 mogen we in Nederland met z’n allen weer naar de stembus.
Mooi op tijd (of belachelijk vroeg) ben je met dit onderwerp, zul je misschien denken.
Dat is ook zo, het is nu 2019. Maar niet alleen regeren is vooruitzien. Als je zeeman bent moet je ruim de tijd nemen om je op de verkiezingen voor te bereiden. Of eigenlijk om je vrouw/partner of naaste (hierna: vrouw) hierop voor te bereiden. Zie het maar als een soort ETA. Ik ga je uitleggen waarom.

Het zal de eerste keer niet zijn dat op verkiezingsdag jij weer aan boord zit en je vrouw haar best gaat doen om jouw zaken te regelen. Normaal gesproken heb je haar al gevraagd en gemachtigd om jouw stem te gaan uitbrengen. Je hebt keurig de achterkant van je stemkaart ingevuld en ondertekend, een kopie van je paspoort erbij gelegd en haar je keuze duidelijk gemaakt. Dan is er niks aan de hand.

Helaas gaat niets vanzelf in het leven van de zeevarende. Het gebruik maken van je stemrecht is daarop geen uitzondering. Je zult net zien dat jij op 17 maart 2021 op een ander continent bent. Je bent natuurlijk krap na kerst en oud en nieuw al aangemonsterd dus je zit al een paar maanden aan boord. Internet is bagger, de planning verandert dagelijks en het contact met kantoor is ronduit slecht. Je bent chagrijnig, de sfeer aan boord is matig en je e-reader was in februari al stuk. Vervolgens loop je ook nog hopeloos je stemkaart mis die rond 3 maart 2021 thuis in je brievenbus valt. Daarom kun je het achterkantje niet invullen EN ONDERTEKENEN waardoor je niemand kunt machtigen om voor jou te stemmen.

Dan begint het. Ervan doordrongen hoe onze voorouders geknokt hebben voor je kiesrecht, is de kans groot dat je vrouw een manier gaan zoeken om toch voor jou te stemmen. Als Nederlands zeeman ben je fors belastingplichtig dus zo waarlijk helpe haar God almachtig, gestemd zal er worden! Wat gaat ze doen?

  1. Ze vervalst jouw handtekening op de achterkant van je stempas en gaat hiermee jouw stem uitbrengen. Je hebt haar ondanks dat slechte internet snel nog even via whatsapp een afbeelding van je paspoort gestuurd en je keuze duidelijk gemaakt (“kies jij maar iets, schat”).
  2. Als punt 1, maar nu heeft je schoonmoeder jouw handtekening vervalst.
  3. Ze herinnert zich de notariële volmacht die je nooit hebt ingetrokken. Die volmacht staat bekend als een wondermiddel. Ze kan immers jullie huis ermee verkopen én je bankrekening leegmaken – zonder je toestemming. Maar hoewel ze er officieel jouw stem NIET mee kan uitbrengen (*) gaat ze er toch mee naar het stembureau. Ze zet eventueel een keel op en als ze het dan toch niet voor elkaar krijgt dan gaat ze naar een andere. Dit houdt ze net zolang vol tot het uiteindelijk gelukt is.

Maar, beste varende, u hoeft niet te kiezen tussen 1, 2 of 3. Al dit gerommel is niet wenselijk en gelukkig ook niet nodig. Je hoeft je vrouw geen strafbare feiten te laten plegen door haar met een vervalste handtekening te laten gaan stemmen. Ook het overhandigen van die notariële akte aan de stembureauleden (mensen die dit document nooit hebben gezien tijdens hun opleiding en het terecht als even relevant als een zwemdiploma of boodschappenbriefje beschouwen, een situatie die op z’n minst een beetje awkward is te noemen voor alle betrokkenen) is te voorkomen.

Nou. Hoe kan het dan wel? Je vrouw heeft een schriftelijke volmacht nodig! En die regel jij met een zogenaamd L8-formulier.

Maar hoe werkt dit ?
Eerst moet je weten wanneer de verkiezingen zijn. Het goede nieuws is dat je schriftelijke machtigingen kunt regelen voor alle verkiezingen die bekend zijn. Dat betekent dat je dus NU al kunt regelen dat jouw vrouw op 17 maart 2021 voor jou kan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing en op 16 maart 2022 voor de gemeenteraadsverkiezing. Wie al benieuwd is naar de volgende verkiezingen voor de provincie, Europa en het waterschap, houd de website van de Kiesraad in de gaten zodat je er zeker op tijd bij bent!

Als er weer een verkiezingsdatum bekend is, heb je dat L8-formulier van de rijksoverheid nodig. Op de website van de Rijksoverheid is het met de zoekfunctie (het vergrootglas) zo te vinden. Per verkiezing heb je er één nodig. Je kunt er dus nu al twee downloaden en afdrukken.

Vervolgens vul je de L8-formulieren volledig in en lever je ze tijdens je eerstvolgende verlof in bij de gemeente. Als het goed is krijgt jouw vrouw dan twee schriftelijke volmachten toegestuurd en kan zij jouw stem probleemloos uitbrengen. Of je nou thuis bent of niet.
Het is niet mogelijk de L8-formulieren ongeldig te maken maar dat lijkt me niet zo erg. Je had immers die notariële volmacht ook niet teruggedraaid!

@strid

(*) Een notariële volmacht is geen volmacht in de zin van de kieswet en daarom mag je niet voor je vent gaan stemmen met dit papier. Dit kreeg ik te horen van een juridisch medewerker van het informatiepunt Kiesraad.
Mocht je notaris echter roepen van wel, kies dan een andere. Hij/zij is niet goed op de hoogte en dat is kwalijk.